Monday, May 11, 2009

CATATAN SEORANG BISKOP TENTANG AS-SYAHID SYEIKH AHMAD YASSIN

APABILA akhi melereti baris demi baris risalah ini, tidak tahulah apa takdir yang telah ditetapkan untuk saya pada saat berikutnya. Mungkin beberapa butir peluru akan menembusi kepala, atau saya diberitakan terlibat dalam kemalangan, atau ghaib dari pandangan awam buat selamanya tanpa nisan. Apa sahaja kemungkinan sedia saya terima natijah usaha dan keyakinan dengan perjuangan ini.

Saya yakin Yahudi akan pupus dari bumi Allah dalam masa terdekat ini. Jika empat tahun dahulu saya hanya memendamkan keyakinan ini dalam kalbu lantaran melihat semakin banyak kezaliman terhadap umat Islam berlaku tanpa pembelaan, hari ini saya terpanggil untuk memekarkan keyakinan ini dalam jiwa saudara seagama saya, untuk sama-sama berdiri dalam satu saf menuju kejayaan ummah dan mengembalikan agama pada kedudukannya yang tertinggi sebagaimana sewajibnya ia. Biar bangsa terkutuk itu menerima padahnya. Dan tidak pernah ada keraguan dalam jiwa saya untuk menghapuskan bekas saudara dalam segala makar terhadap agama yang menjadi pilihan saya sekarang.

Ingin saya nyatakan perdirian saya bahawa berita yang saya dengar lebih kurang empat tahun dahulu adalah benar dan bukanlah rekaan atau impian umat Islam sama sekali. Bahkan ia adalah ayat Allah bagi membuktikan bahawa Dia sentiasa menjaga agama Islam jika hamba-hamba-Nya sanggup berjual beli dengan harta, pangkat dan darah sekalipun dengan-Nya.

Memang benar pepohonan dan batu-batuan berkata-kata di Ramallah! Dan pepohonan itu ialah semua jenis pokok melainkan pokok gharqad yang membisukan diri kerana menyembunyikan Yahudi. Semoga kebisuannya itu mendapat ganjaran azab yang setimpal dengan bangsa yang dibelanya itu.

Akhbar "Afaq Arabiah" milik Ikhwan Muslimin di Mesir keluaran 15 Mei 2002 itu tidak pernah berbohong atau bermimpi di siang hari, bahkan ia telah berjaya mendapat laporan lengkap mengenai perkara ini dari sumbernya di Palestin. Dan percayalah, semua berita ini benar dan untuk menyahihkannya lagi, pihak akhbar telah menghubungi Syeikh Ahmad Yassin, Pemimpin Gerakan Islam HAMAS di Palestin pada waktu itu melalui telefon.

Pada waktu itu saya telah pun berada di bumi Ramallah dengan selamatnya, menumpang di rumah sahabat Syeikh Ahmed Yasin setelah menyusup keluar dari bumi Mesir pada suatu dinihari yang merubah pegangan saya terhadap agama samawi yang saya anuti sebelum ini kepada satu agama suci yang dibawa rasul terakhir. Dan hamparan berita gembira ini menyambut kedatangan saya sebagai tetamu agama yang kerdil di bumi agam warisan anbia ini, suatu hadiah tidak ternilai kepada seorang Muslim yang baru seminggu usia keimanannya.

“Pokok berkata-kata di Ramallah adalah salah satu tanda bagi kemenangan Islam, dan ini bukan tanda yang pertama. Sebelum ini sebahagian dari pejuang kami yang syahid di dalam pertempuran, jasad-jasad mereka berbau harum ketika hendak dikebumikan”. Syeikh Ahmad Yassin menyatakan semasa dihubungi oleh pihak akhbar melalui telefon.

Air mata pertama dari seorang bekas biskop yang telah mengabdikan diri selama hampir tiga dekad di Gereja Ortodoks Coptic dan melaksanakan amanah sebagai Setiausaha Agung Holy Synod di Mesir akhirnya tumpah di pasir Ramallah sewaktu mendengar ulasan dari Syeikh yang sentiasa mendambakan syahid itu. Kesayuan menerpa jiwa saya yang baru dijinakkan oleh belaian kesejahteraan agama para syuhada’ ini.

"Sesungguhnya berita gembira yang disampaikan oleh Rasulullah SAW mengenai pokok-pokok dan batu-batu berkata-kata telahpun berlaku dan masa akan datang akan menyaksikan tanda-tanda lain dari dari apa yang disampaikan oleh Rasulullah SAW dari berita gembira tersebut. Inilah yang meneguhkan keyakinan kami bahawa sesungguhnya pertolongan Allah SWT akan datang dan ia tidak mustahil berlaku. Perkara ini juga mengembalikan kekuatan barisan pejuang-pejuang Islam di Palestin. Ini juga memberikan makna yang besar kepada kami bahawa musuh kami akan hancur dan musnah dengan izin dari Allah SWT dan kami yakin dengan sabda Baginda SAW:

"Tidak akan berlaku hari kiamat sehingga orang-orang Islam memerangi orang-orang Yahudi. Maka orang-orang Yahudi akan bersembunyi di sebalik batu-batu dan pokok-pokok (kerana takutkan orang-orang Islam) dan batu-batu dan pokok-pokok tersebut berkata kepada orang-orang Islam: “Wahai Muslim! Wahai hamba Allah! Ini Yahudi di belakangku. Bunuhlah ia!” Kecuali pohon 'Gharqad' kerana sesungguhnya pohon tersebut adalah pohon Yahudi”.

Amat benarlah kata yang keluar dari mulut Syeikh pemimpin mujahidin itu. Kata-kata yang menukarkan kegembiraan kepada kedukacitaan, janji yang terucap dari kalam Rasulullah yang mengecutkan busung keangkuhan bangsa yang sombong dan sumpah keramat dari pejuang Palestin yang menunggu hadirnya pembelaan dari Yang Maha Perkasa terhadap bangsa pemusnah.

Dan ketakutan yang kian hampir kepada bangsa Yahudi itu akan terbukti tidak lama lagi, saya yakin mereka juga sedar akan hal itu kerana perkara ini sering dibicarakan oleh pemimpin mereka pada setiap masa, juga dibangkitkan semasa perbincangan antara pemimpin agama mereka dengan saya dahulu setiap kali kami membuat perjumpaan bagi merangka langkah penghapusan agama dan umat Islam.

Sewaktu isu ini masih berlegar di langit Palestin, saya amat pasti mereka sedang merangka makar untuk umat Islam sedunia setelah mendengar hebahan yang menggugat keselesaan mereka selama ini dan saya yakin cita-cita Syeikh Ahmed Yassin untuk syahid akan tercapai tidak lama lagi kerana mereka tidak akan sekali-kali membiarkan kalimah yang boleh membunuh jiwa bangsa mereka itu terus berlagu untuk kali yang berikutnya.

Dan amat benarlah telahan saya itu. Langit kelabu Gaza terpercik darah Syeikh Ahmed Yassin pada tanggal 22 Mac 2004, sebaik mentari baru bersiap menebarkan sinar. Syeikh Ahmed yang berada di perkarangan masjid Akademi Islam yang dibinanya itu tiba-tiba diserang Israel dengan tiga buah peluru berpandu, salah satunya jatuh tepat ke atas beliau sehingga beliau menemui syahadah bersama ramai lagi yang lain termasuk dua orang pembantu yang menolak kerusi roda beliau. Serpihan badan dan darah berhamburan di segenap penjuru kawasan.

Matahari enggan menebarkan sinarnya selama tujuh hari dan bulan pula berwarna suram. Namun, peristiwa luka bagi umat Islam sedunia ini disambut pesta oleh bangsa yang dilaknat Allah, sekaligus meredakan ketakutan mereka yang sekian tahun terbekam dalam dada berikutan ucapan As-Syahid berkaitan pohon yang berkata-kata. Dan pada hari yang sama juga mereka merasmikan dana kebangsaan khas untuk penanaman pokok gharqad di Palestin bagi tujuan berlindung dari kebenaran kata-kata As-Syahid Syeikh Ahmed Yasin.

Semenjak hari tersebut, mereka mula menanam pokok-pokok ‘boxthorn’ tersebut dan sehingga kini berjaya membiakkan sebanyak 220 juta pokok, dan untuk mengelabukan mata dunia, mereka meuar-uarkan usaha mereka itu sebagai langkah memelihara alam sekitar. Begitulah makar yang dibuat oleh mereka, sehingga para pemimpin agama Kristian, sekutu mereka sendiri takjub mengikuti strategi dan cita-cita yang sehasta demi sehasta mereka capai.
Begitulah kisah pohon yang berkata-kata di Ramallah, serta rentetan daripada ulasan As-Syahid Syeikh Ahmed Yasin tentangnya, juga tindak balas yang diambil oleh bangsa yang dilaknat Allah bagi sesiapa sahaja yang menggugat perasaan dan kedudukan mereka. (potong)

Keganasan yang dicetuskan oleh Yahudi itu makin menambahkan keimanan saya bahawa Islam itu agama benar, dan rancangan keganasan dunia sebenarnya diatur oleh Yahudi yang dihempapkan ke pundak umat Islam. Saya rasa bertanggungjawab mendedahkan pekung Yahudi ini kepada seluruh umat Islam di merata dunia, suatu usaha yang pernah menjadi tugas saya suatu ketika dahulu.

Saya ingin umat Islam kembali kepada agama mereka dan menghargai usaha As-Syahid dan para mujahid lain yang bergadai nyawa mengembalikan kegemilangan Islam dan sedar akan bahaya belitan bangsa Yahudi dan sentiasa berhati-hati dengan cengakaman tipu helah mereka. Dan saya harap janganlah ada sebarang syak dan prasangka atas usaha saya ini kerana saya dengan rela hati memeluk agama suci ini dan saya bersumpah dengan nama Allah bahawa saya tidak ada muslihat dalam memilih Islam sebagai agama saya.

Saya tidak akan sekali-kali mengkhianati ikrar saya kepada As-Syahid bahawa penyertaan saya dalam gerakan dan saf kepimpinan Hamas bertujuan menebus dosa saya yang selama ini memerangi Islam. Kerana itulah saya amat yakin pembunuhan Syeikh Yassin ini menjadi api dan laknat ke atas Israel dan darahnya akan mengakhirkan hayat Israel yang sudah semakin hampir.

Dan saya dapat rasakan detik-detik kemusnahan itu amat dekat dengan mereka sekarang ini. Bukankah kerosakan di atas muka bumi ini hasil daripada tangan manusia itu sendiri? Jelas sekali sekarang betapa banyak kerosakan yang telah diakibatkan daripada kesombogan bangsa terlaknat itu, dan sewajarlah mereka dihumban balik ke dalam segala kemusnahan yang dicipta mereka itu. Sesungguhnya masa itu semakin hampir, percayalah!

Semalam, kejadian seperti yang pernah dilaporkan empat tahun dahulu berlaku lagi, dan saya serta sahabat serumah saya itu mengalaminya sendiri sewaktu kami pulang dari pertemuan sulit gerakan pada suatu dinihari, sehari selepas pembunuhan belasan mujahidin di Gaza oleh Yahudi.

Semasa di pertengahan jalan, kami melihat seorang penduduk Yahudi berdiri di atas sebuah tembok, sedang mengintai tempat persembunyian kami yang seperempat kilometer dari tembok tersebut. Kami mengambil kata sepakat untuk membunuh Yahudi tersebut dan segera menghampirinya secara senyap supaya kedatangan kami tidak disedari, namun pemuda itu sempat lari juga.

Kami terus berusaha mencari dan mengepung Yahudi tersebut sehingga ke sebatang jalan mati tetapi tidak ketemu. Kami mengambil keputusan untuk pulang kerana menyedari tugas yang lebih penting sedang menunggu di rumah sewaktu terdengar satu suara memanggil. Pada sangkaan kami itu adalah khayalan kerana kami gagal mencari punca dari mana suara itu datang dan seterusnya mengambil keputusan untuk meneruskan perjalanan, namun sekali lagi kedengaran suara tersebut berulang-kali memanggil.

Puas terkindap-kindap, kami akhirnya mendapati bahawa suara itu datang dari belakang salah satu dari pokok-pokok yang berhampiran. Kami fikir seseorang sedang dalam kesusahan meminta pertolongan kami, sebaliknya apabila sampai berhampiran dengan pokok tersebut kami mendengar suatu suara yang halus menyuruh kami melihat dan membunuh Yahudi yang bersembunyi di belakang pokok tersebut.

Subhanallah! Memang benar, pemuda Yahudi tadi sedang bersembunyi di balik batang pokok di sebelah batu besar di situ. Kami pun terus mengepung dan membunuh Yahudi tersebut sebelum sempat dia membidik kami dengan raifalnya. Kemudiannya, kami meronda seputar kawasan itu bagi memastikan tiada musuh lain yang bersembunyi, sekali gus mengesan suara halus tadi. Namun tiada seseorang pun melainkan pokok yang runduk dahannya ke arah kami dan selonggok batu besar yang kelihatan seolah-olah berinteraksi dengan kami. Segera saya teringat akan kata-kata As-Syahid empat tahun dahulu.

Kami segera meninggalkan tempat tersebut untuk mengelak dari bertembung dengan tentera Yahudi dan menghubungi rakan seperjuangan yang lain. Dalam beberapa jam, berita tersebut telah tersebar luas ke seluruh bandar Ramallah dan sampai ke pengetahuan Yahudi yang mencari-cari punca sebenar pembunuhan pemuda Yahudi tersebut. (potong)

Perkara ini menakutkan tentera-tentera Israel dan mereka telah mengurangkan jumlah tentera di tempat kejadian dan kawasan sekitar yang banyak pepohonan dan batu-batuan. Saluran berita Qatar telah menyebarkan berita mengenai peristiwa ini melalui akhbar dan media massa dan mengiktibarkan bahawa apa yang berlaku di Palestin adalah salah satu daripada tanda-tanda kiamat dan ini adalah satu peluang bagi penduduk Palestin untuk mencapai pertolongan daripada Allah yang semakin hampir.

Dan ketika ini juga, semakin ramai penderma bangsa Yahudi membeli pokok-pokok gharqad yang ditanam di Palestin untuk dihadiahkan kepada rakan-rakan dan tabung Yahudi sendiri melalui tabung dana mereka, Jewish National Fund yang mengendalikan penanaman secara besar-besaran dengan menawarkan pokok-pokok berharga USD18 sepohon dan diskaun untuk belian yang lebih kuantitinya. Bayangkanlah ketakutan yang mencengkam bangsa yang angkuh ini berikutan perang saraf yang dilancarkan oleh umat Islam.

Kelmarin, saya dikhabarkan oleh sahabat yang menggantikan tugas As-Syahid Syeikh Ahmed Yasin bahawa tawaran untuk menangkap kami telah tersebar di media utama negara dengan alasan kami telah menyerang hendap tentera Yahudi di Gaza dan mengorbankan seorang dari mereka. Kami dikecam kerana bertindak kejam membunuh pemuda Yahudi tersebut yang sedang berkawal.

Keesokannya pula, berita berkaitan penanaman pokok oleh Jewish National Fund disiarkan di media utama negara dengan tajuk berita utama “Menanti detik kehancuran Yahudi yang semakin hampir”. Dinyatakan dalam berita mengenai kejadian pokok yang berkata-kata yang berlaku pada tahun 2002 dan yang mutakhir pada awal Muharam 1427 Hijrah yang lepas.
Pada perenggan terakhir berita menyatakan pokok yang berkata-kata merupakan tanda awal kemenangan bagi pejuang-pejuang kebenaran yang tidak akan ditimpa kehinaan dan kelemahan seperti yang dijelaskan di dalam hadis Rasulullah SAW:

"Tidak akan hilang satu golongan daripada umatku yang akan menegakkan kebenaran. Mereka tidak akan dapat dimudaratkan oleh orang-orang yang cuba menentang dan merendah-rendahkan mereka sehinggalah tiba pertolongan dari Allah SWT". Sahabat bertanya kepada Baginda SAW: "Siapakah mereka Wahai Rasulullah? Manusia dari umatku di Baitul Muqaddis dan pelindung-pelindung (mujahid-mujahid) di Baitul Muqaddis".

Sesungguhnya saya kini bercita-cita menurut jejak langkah As-Syahid Syeikh Ahmed Yasin, dan saya berikrar untuk mendedahkan makar dan kezaliman yang telah banyak mengorbankan jutaan Muslim. Jika pada tahun 1968 dahulu saya sanggup mengembara selama lima tahun di padang pasir sebagai rahib dan mengorbankan kerjaya saya sebagai jurutera untuk ditahbiskan sebagai biskop pada awal 70-an, kenapa harus saya ragu-ragu memilih jalan perjuangan yang telah disebutkan dalam al-Quran dan juga kitab Taurat dan Injil?

Dan kerana sejak dahulu lagi saya arif tentang helah dan tipu daya Yahudi dalam memerangi agama Islam sehingga sanggup berbaik-baik dengan saya, musuh agama terbesar mereka suatu ketika dahulu demi menghapuskan umat nabi Muhammad, saya berikrar untuk mendedahkan makar mereka lebih-lebih lagi berkaitan pokok gharqad kesayangan mereka yang dibaja suburkan selama ini. Saya berdoa semoga usaha saya ini mendapat perhatian dan pemahaman seluruh umat Islam agar tidak leka menghadapi segala perencanaan musuh agama ini.

Jika penganut agama Kristian telah lama beriman dengan kitab mereka dan mempercayai dengan sebenar-benarnya kata-kata Saint Paul sewaktu di Thessaloniki yang mengakui bahawa orang Yahudi adalah musuh kepada seluruh umat dunia, walhal dia sendiri adalah orang Yahudi, betapa malangnya umat Islam sekiranya masih buta membaca derap langkah bangsa Yahudi mengajak mereka ke arah kehancuran hasta demi sehasta.

Perkara seperti inilah yang ingin benar saya bangkitkan pada saudara seagama saya malah penganut Kristian yang pernah saya pimpin dahulu. Saya mohon kepada semua agar menanam fikrah penyatuan dalam diri masing-masing untuk melawan serangan Yahudi dalam bentuk fizikal dan rohani kerana mereka akan mengharuskan apa sahaja untuk mencapai matlamat mereka di dunia. Biarpun para penganut Kristian akan mengikut cakap mereka dalam usaha menghancurkan Islam sebagaimana yang kita faham dari pesanan Allah “Dan tidak akan sekali-kali redha daripada engkau orang-orang Yahudi dan orang-orang Nasrani sehingga engkau mengikut agama mereka”, tetapi orang Kristian sendiri amat berhati-hati dan percaya bahawa Yahudi akan memusnahkan juga mereka seusai tugas mereka meluputkan nama Islam dari muka bumi.

Dua

AKU menerima risalah yang dikirim dari bumi Gaza sehari selepas berita tentang kemusnahan keseluruhan tanaman yang diusahakan oleh Jewish National Fund (JNF) dilaporkan media seluruh dunia. Beratus ribu pokok boxthorn dilaporkan hancur bagai dimamah ulat, dikenalpasti akibat percikan cecair yang dipercayai campuran pati buah olea europaea dan air yang berasal dari tanah Makkah. Justeru itu, pihak JNF masih belum berpuas hati dengan uji kaji tersebut dan mengerahkan majlis tindakan segera mengkaji virus sebenar yang menyerang tanaman tersebut sekaligus melancarkan tawaran berjuta dolar kepada sesiapa yang berjaya menangkap pemimpin Hamas yang disyaki bertanggungjawab dalam bencana yang menimpa mereka.

Tiga

SAYA pasti akhi pun tertanya-tanya bagaimana campuran minyak zaitun dan air zam-zam boleh bersebati dan mampu meleburkan pohon gharqad mereka. Dua tahun yang lalu, sehari sebelum As-Syahid Syeikh Ahmad Yasin terbunuh, beliau meminta saya mengunjunginya di Akademi Islam, dan beliau mengijazahkan ilmu ini kepada saya dan berpesan supaya saya melaksanakan suatu tugas sekiranya saya ditakdirkan menjadi saksi kepada pohon yang berkata-kata.

Saya fikir akhi seorang yang bijaksana untuk memahami pesanan beliau dan setelah saya melaksanakan amanah tersebut, barulah jiwa saya tenteram setelah sekian lama saya diserang nestapa memikirkan sebab tuhan tidak menggerakkan hati saya untuk mengunjungi As-Syahid sehari lewat dari tarikh janji temu kami, supaya saya juga terpilih untuk syahid.

Saya amat hampir dengan akhi sekarang ini. Dan seminggu lagi saya harap kita dapat bersua wajah untuk merangka langkah seterusnya dalam perjuangan. Sesungguhnya saya tidak sabar ingin menatap wajah pewaris amanah suci yang akan meneruskan agenda kita, apatah lagi akhi dikhabarkan berbangsa Yahudi yang bermastautin di Semenanjung Emas. Kita bersatu kerana Islam, bukan dalam memeranginya. Dan saya fikir, sepertimana saya, akhi tidak perlulah menukar nama asal secara rasmi. Saudara-saudara kita di sini telah bersetuju dengan pilihan dan agenda yang saya bariskan, dan kami sentiasa mendoakan supaya ramai lagi golongan seperti kita yang diberi hidayah oleh-Nya. Selamat bertemu di sana.

Empat

WARKAH tanpa tanda tangan aku lemparkan dalam api pendiang. Butiran masa dan tempat pertemuan kurakam dalam minda. Aku harus tidur sebentar setelah penat memandu melalui bukit berlereng dan bengkang bengkok ke Genting Highlands.

No comments:

Post a Comment